Ruimtelijk wonen in het vestingdorp Bourtange

Uw droomhuis is binnen handbereik!

Bourtange

Bourtange is niet zomaar een dorp. Het dorp heeft een uniek karakter door haar rijke verleden als belangrijke vesting, aangelegd in de vroege jaren van de Tachtigjarige Oorlog en daarna uitgegroeid tot een van de belangrijkste verdedigingswerken aan de Nederlands - Duitse grens. 

Historie

Ten tijde van het uitbreken van de Tachtigjarige Oorlog strekte zich ten oosten van de stad Groningen een moerasgebied uit over de huidige Nederlands - Duitse grens. Dit moeras, het Bourtanger Moor was slechts beperkt toegankelijk, over de spaarzame paden door het moeras. Een van deze paden (een 'Tange') werd door boeren onderhouden, en was als zodanig bekend als de Boeren-tange.

Vlak na het tekenen van de Unie van Utrecht, had de stad Groningen zich aangesloten bij de Spanjaarden (het verraad van Renneborg). Om de stad Groningen tot overgave te dwingen, beval Willem van Oranje in 1580 tot de aanleg een vesting op deze Boeren-tange, om de stad Groningen in feite te isoleren. De locatie van deze vesting was van strategisch belang - het hart van de vesting lag op de enige plek van de Tange waar twee paardenkarren elkaar konden passeren.

Na de moord op Willem van Oranje voltooide Prins Maurits de aanleg van de Vesting Bourtange, welke destijds nog enkel bestond uit een vijfpuntig bastion van aarden wallen.

In de jaren die daarop volgden, groeide de vesting uit tot een belangrijke grensversterking, die uitgroeide met meer bastions aan beide kanten tot de omvang die het tegenwoordig heeft.

Door het droogvallen van het Bourtanger Moor, door ontginning van het gebied voor onder andere landbouw, werd besloten een kunstmatig moeras aan te leggen, de Natte Horizon. Hierdoor behield de vesting het oorspronkelijke karakter van verdedigingswerk in het moeras, hetgeen er voor zorgde dat de vesting in haar bestaan nooit door vijandelijke troepen werd ingenomen.

Nu 

Nadat door veranderende oorlogsvoering de Bourtange haar rol als vesting verloor, werden de grachten grotendeels gedempt met grond van de wallen, en groeide Bourtange uit tot een 'normaal' grensdorp. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd echter besloten het dorp haar oude allure terug te geven, en werd de vesting in al haar glorie hersteld.

Bestaande gebouwen werden hersteld, de grachten opnieuw gegraven, en de wallen opnieuw opgetrokken. Ter voltooiing van het werk, werd in de vroege jaren van deze eeuw een deel van de Natte Horizon opnieuw aangelegd, waardoor u zich in de Vesting Bourtange zonder moeite in de tijden van de Tachtigjarige Oorlog waant.

In de Vesting treft u diverse bezienswaardigheden aan; de oude en ingerichte kapiteinswoning, de synagoge (vroeger de paardenstallen van de cavalerie), het museum met opgegraven bodemschatten uit de rijke historie van de vesting, en met ingang van 2015 het geheel nieuwe Terra Mora, waar u door onder andere Kapitein Prott in een virtuele rondleiding door de vesting en het oude moeras terecht komt. Maar geniet u vooral ook van de sfeer die het dorp uitademt, door een wandeling te maken langs de grachten, over de wallen en door de nauwe straatjes!

De Vesting Bourtange is in 2015 genomineerd als 'Uitje van het Jaar' door de ANWB. 

Voor meer informatie over de Vesting Bourtange verwijzen wij u echter graag door naar www.bourtange.nl.